Lezing van dr. Sven Mathijssen over signaleren van talenten en behoeften

  • Datum 26 maart 2025
  • Tijd 18:00 - 21:00
  • Locatie Driestar onderwijsadvies, Gouda
  • Inschrijving verplicht Ja, voor 21 februari 2025

D.V. woensdag 26 maart 2025 organiseren Berséba, KOC en RefSVO en Driestar onderwijsadvies een lezing voor ouders. De lezing is van dr. Sven Mathijssen.

De lezing is onderdeel van het Symposium Hoogbegaafdheid voor onderwijsprofessionals in het primair en voortgezet onderwijs. Tijdens de avond zullen ook zij aansluiten.

Voorafgaand de lezing kunt u deelnemen aan een diner en luisteren naar een muzikaal intermezzo van Marjolein de Wit en Mark Brandwijk.

Sven MathijssenSven Mathijssen. Foto door Anneleen Olbrechts

Lezing van Sven Mathijssen

De lezing van Sven Mathijssen gaat over het signaleren van talenten en behoeften. Lees hieronder meer over de lezing en de spreker:

Het is een hele puzzel: Over signaleren van talenten en behoeften

In de afgelopen anderhalve eeuw zijn we veel te weten gekomen over hoogbegaafdheid. Eén van de dingen die we weten is dat hoogbegaafdheid meer omvat dan alleen een hoog IQ. Toch lijkt hoogbegaafdheid bijna onlosmakelijk verbonden te zijn met intelligentie; als er vermoedens van hoogbegaafdheid zijn, wordt vaak een intelligentietest afgenomen om te bepalen of een kind wel of niet hoogbegaafd is.

Of we met die kennis ook het onderwijs passend vorm kunnen geven is een tweede. De vraag dient zich aan: en nu? Wat weten we? Wat willen we weten? En wat is er nodig van leraren, ouders en leerlingen zelf? In deze avondlezing wordt nagegaan hoe we talenten en behoeften van kinderen goed in kaart kunnen brengen en ook dat deze manier van kijken zich niet hoeft te beperken tot hoogbegaafdheid.

Talenten en behoeften kunnen op verschillende niveaus en in verschillende contexten anders zijn en ook anders tot uiting komen. Het is na deze lezing niet per se de bedoeling dat je met heel veel antwoorden weer naar huis gaat. Liever met veel vragen: welke vragen stel je jezelf, en welke stel je de ander?   
Sven Mathijssen is plaatsvervangend hoofdopleider bij de Radboud International Training on High Ability (RITHA) en docent bij de European Council for High Ability (ECHA)-opleiding. Hij is daarnaast de inhoudelijk hoofdredacteur van tijdschrift ‘Talent’, een populairwetenschappelijk tijdschrift over hoogbegaafdheid gericht op professionals in het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Sven heeft Psychologie (richting: Kinder & Jeugd) gestudeerd aan Tilburg University, waarbij hij stage liep bij het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO Talent Development). Na zijn stage heeft hij aldaar als ontwikkelingspsycholoog gewerkt. Sven is als externe promovendus aan Tilburg University gepromoveerd op onderzoek naar menstekeningen van kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar. 

Programma

18.00-19.00 uurDiner
19.00-19.30 uurMuzikaal intermezzo
19.30-20.30 uurLezing door dr. Sven Mathijssen
20.30 uurAfsluitend ontmoetingsmoment met nootjes en een drankje

Muziekaal intermezzo

Marjolein de Wit en Mark Brandwijk verzorgen het muzikale intermezzo tussen het diner en de lezing. Hieronder staat meer informatie over dit intermezzo:

In dit intermezzo neemt fluitiste Marjolein de Wit u mee op een muzikale reis waarin muziek, verhalen en inzichten samenkomen. Met een inspirerend concertprogramma laat zij zien hoe muziek kan bijdragen aan emotieregulatie, samenwerking en persoonlijke groei – essentiële thema’s voor hoogbegaafde leerlingen. Zij wordt hierbij glansrijk ondersteund door pianist Mark Brandwijk. 

U kunt een afwisselend programma verwachten met herkenbare stukken, eigen werk en praktische voorbeelden. De musici tonen hoe muziek kan bijdragen aan de balans tussen denken en voelen, en hoe het een krachtig hulpmiddel kan zijn voor talentontwikkeling en welbevinden. Laat u raken en verrijken door deze unieke combinatie van muziek en inzicht!

Marjolein de Wit - fluit
Marjolein de Wit studeerde cum laude af aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij Raymond Delnoye en heeft een veelzijdige carrière opgebouwd als fluitiste. Ze treedt zowel solistisch als in kamermuziekverband op en bracht meerdere succesvolle soloalbums uit. Marjolein heeft een eigen lespraktijk en verzorgt ook diverse fluitworkshops door het hele land.

Vanuit haar praktijk Talent voor Twee biedt Marjolein als specialist hoogbegaafdheid (ECHA) ondersteuning aan volwassenen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, het omgaan met faalangst, podiumvrees en hoogbegaafdheid.

Marjolein.jpg

Mark Brandwijk - piano
Mark Brandwijk is een veelzijdige pianist met een breed repertoire, variërend van klassieke werken tot improvisaties. Hij studeerde bij Mirjam IJsseldijk, Bert van den Brink en Jan-Willem van Delft en won onder andere de eerste prijs tijdens de Maassluise Muziekweek.

Mark begeleidt koren, solisten en instrumentalisten, waaronder Christelijk Jongerenkoor Jigdaljahu, is zelf dirigent van een drietal koren, en is regelmatig te zien bij Nederland Zingt. Zijn voorkeur gaat uit naar laatromantische en vroegmoderne composities.

Mark.png

Kosten

De prijs voor deze lezing is 35 euro per persoon. Als u mee-eet, dan betaalt u 50 euro. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De uiterlijke aanmelddatum is 21 februari.

Aanmelden voor de lezing

U bent van harte welkom om deze avond bij te wonen. Aanmelden doet u hieronder. Tot 26 maart in Gouda!

Persoonlijke gegevens
Factuurgegevens
Overige vragen
Algemene voorwaarden