- Startdatum Nog niet bekend
- Studieduur Meerdere dagdelen
- Vorm Cursus
- Kosten €1.750,-
- Locatie Gouda
Een van de manieren om de implementatie van het burgerschapsonderwijs goed te laten verlopen is het aanstellen van een burgerschapscoördinator.
In deze cursus willen we de burgerschapscoördinator toerusten om samen met het team kennis en vaardigheden te ontwikkelen. En deze toe te passen om leerlingen zo te vormen dat zij als christen volwaardig deel kunnen nemen en actief bij kunnen dragen aan de democratische samenleving.
Deze cursus is ook interessant voor teamleden die geen coördinator zijn of worden maar wel taken hebben bij de opzet van burgerschapsonderwijs binnen de stichting of op de eigen school.
Voor wie is deze cursus coördinator burgerschap?
De doelgroep van deze leergemeenschap bestaat uit leerkrachten, schoolleiders, ondersteuners (b.v. IB-ers, kwaliteitszorgmedewerkers, beleidsadviseurs, identiteitscoördinatoren) die op hun school de rol van kartrekker van het burgerschapsonderwijs vorm willen geven.
Wat is burgerschapsonderwijs?
Burgerschapsonderwijs is een van de speerpunten van de overheid voor scholen. Naast rekenen, taal en digitale geletterdheid betreft het een basisvaardigheid. Tegelijk is burgerschapsonderwijs een kans voor de brede vorming van de leerling.
Die persoonsvorming is dus een kernopdracht van de christelijke school en biedt kansen om de doorwerking van de christelijke identiteit in de praktijk opnieuw te doordenken. Daarbij is voor ons de Bijbel het fundament van waaruit we werken. We werken vanuit het geloof dat deze aarde en ieder mens uniek door God geschapen zijn.
Tegelijk hebben we te maken met zonde en gebrokenheid. De Heere Jezus kwam om God aan ons te tonen en baande de weg naar genade en herstel. Om in die weg te wandelen zijn geloof en bekering nodig. God roept ons om Zijn getuigen te zijn en een licht in deze wereld, om lief te hebben en gerechtigheid te zoeken. Dat heeft alles met burgerschap te maken.
Zo leer je
De cursus wordt gevolgd met collega’s van verschillende scholen die samen een groep vormen. Elkaar inspireren en met elkaar leren is daar onderdeel van. Tijdens de bijeenkomsten vindt kennisoverdracht, beleidsvorming en praktische uitwerking plaats.
Bij de praktische uitwerking sluiten we aan bij de levensbeschouwelijke visie en beginsituatie van de eigen school. Tussentijds zullen de deelnemers hun eigen schoolteam betrekken, zodat burgerschapsonderwijs een team-gedragen ontwikkeling wordt.
Het werken aan goed burgerschapsonderwijs in deze cursus is een ‘ontdekkingsreis’ waarbij naast kennis en input vanuit de cursusleider ook iedere deelnemer met zijn eigen kennis en vaardigheden bijdraagt aan het proces.
3 bijeenkomsten
De leergang bestaat uit drie bijeenkomsten van 9.00-16.00 uur met lunch. De kosten voor de hele leergang bedragen 1.750 euro per deelnemer.
Ik denk na over de inhouden van het burgerschapsonderwijs zoals; de basiswaarden van de democratie, diversiteit en maatschappelijke ontwikkelingen.
Ik kan burgerschapsbeleid opstellen en vergroot mijn pedagogische en didactische vaardigheden om actief burgerschap van de leerling te stimuleren.
Lees meer over het beroepsprofiel
Certificering
Iedere deelnemer ontvangt na afloop een deelnamecertificaat.
Locatie
De cursus zal plaatsvinden in het gebouw van Driestar educatief in Gouda. De leergang kan ook in company geboden worden binnen de eigen school of stichting met mogelijkheid voor maatwerk, of bij 5 of meer deelnemers in de regio. Neem contact op met Jacolien Boer voor de mogelijkheden.
Digitale cursusomgeving
Microsoft Teams wordt gebruikt als digitale omgeving om informatie te delen met de deelnemers.
Aanmelden
Wil jij aan de slag als coördinator burgerschap op jouw school? In 2025 gaat deze cursus weer starten. Wil je op de hoogte blijven over wanneer je je kunt inschrijven? Blijf dan op de hoogte via onderstaande button.
Het beroepsprofiel van de leraar
Het nascholingsaanbod van Driestar onderwijsadvies sluit aan bij het beroepsprofiel van de christelijke leraar, zoals dat bij de opleidingen van Driestar hogeschool gebruikt wordt. Lees er hier meer over.
Lees meer