Studiedag Economie en Identiteit

  • Datum 31 januari 2025
  • Tijd 09:15 - 15:30
  • Locatie Driestar hogeschool, Gouda
  • Inschrijving verplicht Ja, voor 24 januari 2025

Op vrijdag 31 januari 2025 is er speciaal voor docenten, beleidsmakers en geïnteresseerden de studiedag Economie en Identiteit.

Het thema van de studiedag is:

Burger van twee werelden
Economie, burgerschap & identiteit

De opening wordt verzorgd door Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda en voormalig docent Recht en oud-student LVO Economie. Tijdens de dag kun je verschillende workshops doen en zijn er lezingen van Teunis Brand en Lans Bovenberg. 

Rol als christen én als wereldburger herzien

In een wereld die steeds complexer en globaler wordt, worden we uitgedaagd om onze rol als christen én als wereldburger te herzien. Hoe behouden we onze christelijke waarden in een samenleving waar economische principes en burgerschapsvormen continu in verandering zijn? 

Sprekers studiedag

Economieonderwijs

Wat betekent het om een 'burger van twee werelden' te zijn: zowel een inwoner van het koninkrijk van God als van een aardse maatschappij waarin economie en politiek een belangrijke rol spelen? Het economieonderwijs en het vak burgerschap kunnen elkaar versterken in het voortgezet onderwijs. 

Het vak economie biedt het burgerschapsonderwijs een verhaal over het belang van samenwerken en over de mogelijke obstakels daarbij. Maar het burgerschapsonderwijs heeft economie ook wat te bieden, namelijk een relationeel mensbeeld.

Voor wie is deze studiedag?

Deze studiedag biedt docenten, beleidsmakers en geïnteresseerden de kans om samen te onderzoeken hoe we onze leerlingen kunnen begeleiden in het vinden van hun identiteit als christen in de context van economie en burgerschap. Hoe verbinden we hun geloofsovertuiging met de praktische wereld van economische keuzes en verantwoordelijkheden als burger?

Wat kun je verwachten?

  • Inspirerende opening door Pieter Verhoeve 
  • Lezing van Lans Bovenberg over de relatie tussen economieonderwijs en burgerschap
  • Lezing Economisch burgerschap en het goede leven: lessen van drie tegendraadse denkers van Teunis Brand.
  • Praktische workshops: ontdek concrete manieren om identiteit, economie en burgerschap te integreren in jouw lessen.
  • Netwerkmogelijkheden en ontmoeting: voldoende ruimte om met vakgenoten te spreken en ideeën uit te wisselen

Programma

Benieuwd naar het programma van de studiedag? Die vind je via onderstaand uitklapmenu.

De dagvoorzitter is Arjan Woord. 
 
09.15 uur Inloop
09.45 uur Opening door Cor Oudijn (vakgroep LVO Economie)
10.00 uur Welkom door Pieter Verhoeve
10.15 uur Hoofdlezing door Lans Bovenberg
11.00 uur Vragenronde
11.15 uur Korte koffiepauze
11.45 uur Workshopronde 1
12.30 uur Lunch en ontmoeting
13.30 uur Afsluitende lezing door Teunis Brand: Economisch burgerschap en het goede leven: lessen van drie tegendraadse denkers
14.15 uur Workshopronde 2
15.00 uur Afsluiting met een hapje en drankje

Lees meer over de sprekers

Pieter Verhoeve is sinds 2019 burgemeester van Gouda. Daarvoor was hij de burgervader van Oudewater. Na zijn studie rechten werd Verhoeve advocaat, gericht op arbeids- en bestuursrecht. Tevens was hij docent rechten aan de lerarenopleiding Economie van Driestar Educatief. Hij is deze studiedag dus weer even terug op zijn oude werkplek en wil ons in een inspirerende opening een inkijkje geven in het thema Burger van twee werelden door het oog van het burgemeestersambt. 
Lans Bovenberg is emeritus hoogleraar Economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij wordt gezien als één van de meest toonaangevende Nederlandse economen van dit moment en is onafhankelijk lid van de Sociaal Economische Raad (SER).

HP/De Tijd riep hem in 2007 uit tot één van de honderd meest invloedrijke Nederlanders. Lans Bovenberg werpt zich op de taak om het economieonderwijs te vernieuwen. Naar zijn mening is het hedendaagse economieonderwijs nog ouderwets en complex. Het economieonderwijs van nu is gebaat bij 'meer met minder'. Enerzijds wil hij dat bereiken door een meer relationeel mensbeeld te presenteren gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Anderzijds moet het middelbaar economieonderwijs minder complex worden door één samenhangend verhaal te bieden.

Hij schreef in de afgelopen jaren een nieuwe economiemethode, Mens & Economie. In zijn lezing wil hij aandacht geven aan de relatie tussen economieonderwijs en burgerschap. Daarnaast verzorgt hij een workshop over Ethiek in het economieonderwijs. 
Teunis Brand groeide op in Krimpen aan den IJssel. Nadat hij op het Wartburg College zijn vwo-diploma haalt, studeert hij economie aan de Erasmus Universiteit. Hij doet ook een master filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveert aan Wageningen University op een onderzoek naar bedrijfsethiek.

Hij werkt tussendoor een jaar bij het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie en gaat in 2019 aan de slag als communicatiemedewerker bij het Lindeboom Instituut en bij de Stichting voor Christelijke Filosofie. In september 2022 wordt hij benoemd tot directeur van het instituut en de stichting. In zijn lezing 'Economisch burgerschap en het goede leven: lessen van drie tegendraadse denkers' wil hij stilstaan bij onze roeping om econoom te zijn in Bijbels licht.

Workshops

Tijdens de studiedag kun je twee workshops volgen. In het aanmeldformulier kun je jouw voorkeuren aangeven.

  • Workshop 1: Jan van der Stoep (Stichting Christelijke Filosofie) - Werk en roeping
  • Workshop 2: Evelien Hoekman - Economie en burgerschap in de klas
  • Workshop 3: Piet Murre - Slow education & het geven van economie
  • Workshop 4: Lans Bovenberg en Mathijs Nicolai - Ethiek in het economie-onderwijs
Werk en roeping
Werken hoort bij mensen. Het geeft voldoening en levensvulling. In onze door prestatie gedreven cultuur hebben we echter een problematische relatie tot ons werk ontwikkeld. Het komt nogal eens voor dat mensen slaaf geworden zijn van hun werk. Of ze doen werk waar ze weinig inspiratie aan kunnen beleven. Vinden we ons werk niet te belangrijk? Zouden we de betekenis ervan niet wat meer moeten relativeren?
 
Prof. dr. ir. Jan van der Stoep is bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan Wageningen University & Research en aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Deze workshop volgen? Kies dan voor workshop 1 in het aanmeldformulier.
Het vak burgerschap integreren in jouw economielessen? In deze workshop krijg je een aantal concrete handvatten hoe je dat kunt doen zonder dat je (volledig) in de knoop komt met het examenprogramma. Want veel wat in de burgerschapsdoelen genoemd wordt zit, al in het economieprogramma.

Denk aan het maken van keuzes, budgetteren, EU, internationale samenwerking, maatschappelijk verantwoord ondernemen én gesprekken over de spanning tussen individuele wensen en collectieve belangen, tussen welvaart en welzijn en tussen economische groei en duurzaamheid. 

Deze workshop volgen? Kies dan voor workshop 2 in het aanmeldformulier.
Er komen veel onderwerpen langs bij het vak economie. Dat zorgt vaak voor een gevoel van haast en urgentie. Dat staat haaks op grondig en diepgaand leren. Hoe kan het anders, zodat leerlingen zich meer verbinden aan de scharnierpunten waar economie vanuit christelijk perspectief om draait?

Meer doen met minder helpt daarbij en de Didactische Diamant geeft daarvoor de ontwerpprincipes. We gaan aan de slag met een praktisch voorbeeld dat te gebruiken is in de les. 

Deze workshop volgen? Kies dan voor workshop 3 in het aanmeldformulier.
In deze workshop gaan Lans en Mathijs deelnemers laten zien hoe we met het bestaande begrippenapparaat recht kunnen doen aan een ethiek en een breder mensbeeld. Met onze publicatie in de hand heeft Mathijs lesmateriaal ontwikkeld dat is in te zetten in de derde klas, maar waar natuurlijk ook in de bovenbouw mee gewerkt zou kunnen worden.

'Omdat docenten in de onderbouw veel meer vrijheid hebben om inhoudelijk te innoveren, richt ik me in eerste instantie op de onderbouw.'

Deze workshop volgen? Kies dan voor workshop 4 in het aanmeldformulier.

Kosten

Het bijwonen van deze studiedag kost 50 euro per persoon.

Aanmelden

Aanmelden doe je via onderstaand aanmeldformulier.

Persoonlijke gegevens
Factuurgegevens
Indien nodig
Workshop
Overige vragen
Algemene voorwaarden