14 november 2024

Week tegen de kindermishandeling 2024: Laat me niet los

Het thema van 2024 is: ‘Laat me niet los.’ Dit thema benadrukt dat we allemaal een rol hebben in het creëren van een omgeving waarin kinderen gelukkig en veilig kunnen opgroeien en ouders zich ondersteund voelen en om hulp durven vragen. 

Een aantal slachtoffers heeft hun verhaal gedeeld voor deze campagne om zo anderen te helpen. Een daarvan is Lisa. Zij heeft te maken gehad met lichamelijke en emotionele mishandeling. Thuis heeft ze zich nooit veilig gevoeld. 

Zo’n meisje zou zomaar bij jou in de klas kunnen zitten. Een voorbeeldige leerling die niemand tot last was. Zelf zegt ze daarover: 

“Op school was ik heel rustig, haalde goede cijfers en kwam nooit in de problemen. Hierdoor werd gedacht dat ik vooral verlegen was en dat het niet aan iets anders lag. Op ouderavonden werd standaard gezegd: 'we willen wel een hele klas vol hebben van haar.” 

Wat zou Lisa geholpen hebben? Als mensen haar hadden gevraagd waarom ze zo verlegen was, zonder daar een oordeel over te hebben. Of als ze hadden gevraagd waarom ze geen antwoorden durfde te geven. 

Een ander slachtoffer, Tjarda, vertelt ook hoe belangrijk het is om zonder oordeel door te vragen bij kinderen. Alleen dat al geeft slachtoffers het gevoel dat ze gezien worden. 

Kindermishandeling is zo makkelijk over het hoofd te zien. Tjarda zegt daarover: 

“Van de meeste kinderen die zulke dingen meemaken, zie je gewoon niks, want die hebben geleerd zich aan te passen aan de omgeving en blijven onopgemerkt. Dit, terwijl de meeste aandacht vaak uitgaat naar de kinderen met gedragsproblemen. Heb dus ook aandacht voor de kinderen die minder opvallen en verlies ze niet uit het oog.”  

Wat kun je nu doen als leraar? Neem eens de tijd om alle kinderen uit je klas in gedachten eens langs te gaan. 

  • Zijn er kinderen bij wie je een niet pluis gevoel hebt? 
  • Is er een leerling die je misschien wel te onopvallend vindt? 
  • Bij welk kind uit de klas zou je eigenlijk wel eens door willen vragen over hoe het echt met hem of haar gaat? 

Neem het mee in je gebed. Bid om scherpzinnigheid en fijngevoeligheid om te onderscheiden welk kind jouw aandacht nodig heeft als het gaat om kindermishandeling en huiselijk geweld. Neem het deze week als team ook eens mee als gebedspunt bij de weekopening en de weeksluiting en laat dat vaker terugkomen in jullie teamgebed. 

Meer weten?

Zorg ervoor dat je kennis en vaardigheden up to date blijven. Driestar educatief is bereid om hierin met je school mee te denken en een training te verzorgen. Interesse? Neem dan contact op met Janna van Eldik of Petronelle Baarda.