Internationalisering

Kinderen groeien op in een wereld die niet stopt bij de landsgrenzen. Internationalisering en (wereld)burgerschap zijn daarom thema's waar we in het onderwijs niet meer omheen kunnen. Driestar onderwijsadvies juicht de aandacht hiervoor toe en ondersteunt dit met passend aanbod. 
Cursussen rondom internationalisering

Zo helpen we je bij Internationalisering

Driestar onderwijs advies helpt scholen in het po en vo om internationalisering vorm te geven in de school. Dit doen we met onder meer activiteiten, conferenties, lesmateriaal, taalreizen en een leerlijn.  

Het onderwijs heeft de belangrijke taak om leerlingen kennis te laten maken met de internationale en interculturele samenleving. De leerlingen van nu worden wereldburgersInternationaliseren in het basis- en voortgezet onderwijs is samen met de leerlingen ‘over grenzen heen kijken’, zodat hun wereld wordt vergroot. Zo krijgen ze een breder perspectief en worden ze toegerust op het functioneren in deze samenleving.

Dit zetten we in bij Internationalisering:

Subsidies en beurzen 
Er zijn verschillende subsidies en beurzen beschikbaar om internationalisering te bevorderen in het Nederlands onderwijs. Het International Office van Driestar educatief helpt bij de aanvraag van deze beurzen.  

Beschikbare beurzen en subsidies 
Erasmus+ : Europese subsidies en beurzen voor Europese samenwerking, uitwisseling, nascholing en stage. 

Internationalisering funderend onderwijs (IFO ): het doel van de IFO-subsidie ​​​​is om scholen te stimuleren om internationalisering duurzaam te vernieuwen in het schoolbeleid, met een doordachte visie en aanpak (voor het PO en het VO). Kijk voor meer informatie ook op de site van de PO-raad .   

Handige links 
Hieronder vind je een aantal links die helpend kunnen zijn wanneer je verder wilt met internationalisering en wereldburgerschap op jouw school.  

Internationalisering:

Wereldburgerschap  

Les- en actiemateriaal 
Driestar educatief ontwikkelde les- en actiemateriaal om handen en voeten te geven aan internationalisering in jouw klas en op jouw school. Concreet materiaal, dat kinderen en hun leefwereld aanspreekt. Het materiaal is vooral gericht op China en Israël. 

Onderwijs en Israël
Onze pabostudenten ontwikkelden lessen voor scholen die meer willen leren over Israël. Dit deden ze samen met de onderwijscommissie (Gereformeerde Gemeente) Israël. Het doel is om bij kinderen en jongeren liefde voor het volk Israël te wekken en hen bekend te maken met de plaats die het Joodse volk Bijbels gezien nog altijd heeft. Ook is er aandacht voor diverse aspecten van het Jodendom. 

China in de les
Bonisa zending ontwikkelde samen met onze pabostudenten lessen over China. Verschillende thema’s komen aan bod, zoals Kerk en religie, Land, Volk en Zending. De lessen worden onderverdeeld in: onder-, midden- en bovenbouw. Elk onderwerp is voorzien van begeleidende informatie. 

Geef ze een TIEN! 
Goed onderwijs is in Nederland bijna vanzelfsprekend. In ontwikkelingslanden laat de kwaliteit van het onderwijs helaas nogal eens te wensen over. Stichting Woord en Daad en Driestar educatief zetten zich daarom in voor goed, christelijk onderwijs wereldwijd.  

Met Geef ze een TIEN! doet jouw klas via bijvoorbeeld via lessenseries meer kennis op over onderwijs in ontwikkelingslanden, terwijl je geld inzamelt voor dit doel. Speciaal voor scholen hebben we ter ondersteuning allerlei les- en actiematerialen (bouwplaten, kluskaarten, lessenseries) ontwikkeld.   

Docenten in ontwikkelingslanden staan vaak voor grote uitdagingen. Op docentenopleidingen worden weinig kwaliteitseisen gesteld en er zijn weinig mogelijkheden voor stages. Sommige docenten zijn zelf niet bevoegd om goed les te geven. Jammer voor al die gemotiveerde juffen en meesters die wél heel graag goed les willen geven en een voorbeeld willen zijn voor hun leerlingen.  

Juist in de vaak armoedige of onveilige wijken waar de leerlingen wonen, zijn christelijke identificatiefiguren in de vorm van een goede meester of juf van levensbelang. Daarom werken Driestar educatief en Woord en Daad samen aan de opzet van het zogenoemde International Network for Christian Education (INCE). Beide partijen willen een wereldwijd netwerk waarin docentenopleidingen en educatieve dienstverleners elkaar versterken bij het verbeteren van christelijk onderwijs. Met Geef ze een TIEN! draag je hier direct aan bij. 

Door internationalisering professionaliseren leerkrachten zich en wordt het curriculum op scholen verrijkt. Concrete activiteiten met je leerlingen dragen hier aan bij.  

Aanpak activiteiten met je leerlingen 
Hoe geef je vorm aan internationalisering en wereldburgerschap in je klas?  Dit gebeurt vooral door nieuwsgierigheid te stimuleren, ontmoetingen te creëren en door gebruik van lesmateriaal. In samenwerking met verschillende organisaties en stichtingen hebben we les- en actiemateriaal ontwikkeld om te gebruiken in de les. Op deze manier breng je land, volk en cultuur in de klas. 

Verder kun je denken aan:  

  • Aanbieden van vreemde taal onderwijs. 
  • Organiseren van ontmoetingen met mensen uit andere culturen. 
  • Gebruik maken van de diversiteit onder de leerlingen. 
  • Opzetten van online samenwerking. 
  • Geef een internationaal tintje aan je lessen. 
  • Sponsorkinderen. 
  • Organiseer een projectweek over bepaalde landen/culturen.