Jacolien Boer
Onderwijsadviseur- 06-52581182 Bel met Jacolien Boer
- Stuur een Email Stuur een Email Jacolien Boer
Beter burgerschapsonderwijs leren geven. Niet om een voldoende te scoren bij de inspectie. Maar omdat persoonsvorming van jouw leerlingen je diepste drijfveer is: Hoe kan ik hen – in afhankelijkheid van Gods onmisbare zegen – vanuit mijn rol in de school vormen tot personen die als christen hun taak en roeping vervullen in de samenleving op de plaatsen waar de Heere hen stelt?
Sinds de invoering van de burgerschapswet in 2021 zijn alle scholen bezig om doelgericht, samenhangend en herkenbaar burgerschapsonderwijs te geven. Driestar onderwijsadvies, KOC en VGS nodigen scholen uit onze achterban uit om hun ervaringen en vraagstukken te delen binnen een professionele leergemeenschap:
In de professionele leergemeenschap nemen we de praktijk in de klas als uitgangspunt om met deze vragen aan de slag te gaan.
We zoeken naar richting vanuit de Bijbel en aanverwante bronnen. Daarbij maken we gebruik van wetenschappelijke kennis en praktijkervaringen.
We leggen verbinding met de schoolvisie op burgerschap, met oog voor de (ontstaans)geschiedenis van de school, voor de huidige context en haar specifieke situatie.
En we onderzoeken wat het bieden van christelijk, waardengedreven burgerschapsonderwijs praktisch betekent voor onder meer samenwerking binnen het team en de interactie met ouders en ambtsdragers.
Het is onze bedoeling om zowel directeur-bestuurders, burgerschapscoördinatoren als leerkrachten om tafel te krijgen, van verschillende scholen uit onze achterbannen. Zodat vanuit de verschillende gremia alle relevante vragen aan bod komen én om met deze geledingen samen te kunnen werken aan een integrale aanpak van burgerschapsonderwijs.
Daarbij zullen we ook vanuit Driestar onderwijsadvies, KOC en VGS participeren en onze vragen inbrengen én expertise delen.
Wij zoeken scholen die met ons dit experiment willen aangaan. Die er tijd en energie in willen steken om zichzelf te professionaliseren en hun burgerschapsonderwijs te verbeteren, maar die hierin tegelijk een kans zien om andere scholen verder te helpen. Om te komen tot een zinvolle uitwisseling, mikken we op ten minste 20 personen.
Bij de samenstelling van de PLG hanteren we het uitgangspunt dat er een evenredige deelname is vanuit verschillende scholen uit onze achterbannen. Daarom kan het zijn dat er na aanmelding een nadere selectie van scholen plaatsvindt. Deelname aan de PLG is overigens kosteloos. Na afloop reiken we namens de drie organisaties een certificaat van deelname uit.
Als groep zullen we plenaire sessies hebben, maar ook in subgroepen uiteengaan rondom meer specifieke vragen om die met elkaar te bespreken en te onderzoeken in de praktijk.
We plannen 5 dagdelen (waarschijnlijk woensdagmiddagen) in het cursusjaar 2025-2026. Deze data zullen eind mei bekend zijn. Locaties worden in overleg met betrokkenen gekozen, waarbij we graag een keer bij je te gast zijn.
Driestar onderwijsadvies, KOC en VGS willen de opbrengsten van deze professionele leergemeenschap waar mogelijk delen met alle scholen in onze achterban. Als blijkt dat de vorm van een professionele leergemeenschap goed werkt, kunnen we die wellicht vaker inzetten voor dit thema.
Om jezelf op te geven of jouw vraag te stellen, kun je terecht bij: